tiistai 15. toukokuuta 2007

reseptejä

Kirpeä koivujuoma

2 l vettä
1 l pieniä koivunlehtiä
50 g sitruunahappoa
1 kg sokeria

Keitä vesi kiehuvaksi ja kaada koivunlehtien päälle. Anna hautua noin 5 minuuttia. Siivilöi lehdet pois. Sekoita liemeen sitruunahappo ja sokeri. Kun sokeri on sulanut, pullota juoma. Säilytä kylmässä. Tarjoa laimennettuna ja kylmänä.

Kuusenkerkkämehu

1 l kuusenkerkkiä
4 l vettä
5 cm:n pala tuoretta inkivääriä
1 sitruuna
2 dl hunajaa

Kerää nuoria kuusenkerkkiä puhtaalta paikalta. Huuhtele ne hyvin ja keitä parikymmentä minuuttia vedessä. Siivilöi kerkät pois. Lisää kuumaan nesteeseen kuoritut ja viipaloidut inkivääri ja sitruuna sekä hunaja. Anna mehun jäähtyä ja makujen tasoittua kylmässä seuraavaan päivään. Siivilöi mehu. Tarjoa kylmänä, lisää joukkoon jääpaloja. Juoma sopii mainiosti myös raikkaan boolin pohjaksi.

Rentunruususima

3 l vettä
1 l maitohorsman kukkia
1 sitruuna
7 1/2 dl sokeria
1 tl hiivaa

Kiehauta vesi ja lisää siihen horsman kukat. Anna värin liueta veteen. Lisää jäähtyneeseen liemeen sitruunan mehu, sokeri ja hiiva. Anna siman käydä huoneen lämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota juoma. Lisää jokaiseen pulloon noin 1 tl sokeria. Säilytä kylmässä. Sima on viikon kuluttua valmista nautittavaksi.

Horsmajuoma

Syystee

2 dl pihlajanmarjoja
1 dl mustaherukanlehtiä
1 rkl piparminttua
1 rkl hunajaa
1 l vettä

Kaada aineiden päälle litra kiehuvaa vettä. Anna hautua 10 minuuttia. Siivilöi.

Kaarnikkajuoma

noin5l horsman kukintoja
noin 4 l vettä
noin 7 dl sokeria
3 rkl sitruunahappoaKuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää kukat joukkoon. Keitä hetki ja siivilöi kukat pois. Sekoita nesteeseen sitruunahappo ja sokeria maun mukaan. Kaada juoma puhtaisiin pulloihin, jäähdytä. Tarjoa kylmänä, lisää joukkoon jääkuutioita ja laimenna tarvittaessa hiukan vedellä. Horsmajuomaa voi lorauttaa booliin väriä antama

Koivunlehtijuoma



1 1/2 l vettä
4 dl pieniä koivunlehtiä
hunajaa tai sokeria
(sitruunamehua)

Keitä hiirenkorvalla olevia koivunlehtiä vedessä noin 10 min. Siivilöi lehdet pois. Makeuta neste hunajalla tai sokerilla. Mausta halutessasi sitruunamehulla.

Juoma sopii myös väriksi ja pohjaksi kesäjuomii

Kesäkeijun kevyt vadelmaunelma

250g jäisiä vadelmia
2 kananmunan valkuaista
1 dl sokeria

Laita kaikki aineet monitoimikoneeseen, jossa on leikkuriterä. Käynnistä kone ja anna käydä, kunnes marjavaahto on täyttänyt melkein kulhon. Nauti noin kahden tunnin kuluessa, jottei vaahto ehdi laskeutua.

Lakkasorbetti

5 dl lakkoja
2 sitruunaa
1 dl vettä
1 dl sokeria
2 munanvalkuaista

Murskaa lakat ja puserra sitruunoista mehu joukkoon. Keitä sokeria ja vettä 5 minuuttia. Anna jäähtyä ja kaada sitten marjojen päälle. Puserra seos siivilän läpi. Pane sose pakastimeen, käy välillä sekoittamassa. Kun seos on jäähtynyt paksuhkoksi, sekoita siihen kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset ja hiven sokeria. Tarkista maku. Nosta sorbetti takasin pakastimeen, sekoittele välillä. Kun sorbetti on jääsohjoista, annostele lusikalla tai jäätelökauhalla annosmaljoihin. Tarjoa heti.

Kuusenkerkkäsiirappi

3-4 cm:n pituisia, pehmeitä kuusenkerkkiä
sokeria

Täytä lasipurkki kerroksittain sokerilla ja kerkillä, molempia sama määrä. Peitä lasipurkki voipaperilla tai lautasella. Aseta purkki auringon puoleiselle ikkunalle. Anna olla noin 2 viikkoa, kunnes kerkät ovat ruskean harmahtavia. Käännä purkkia päivittäin.

Huuhtele teräskattila vedellä ja kaada kerkät ja liemi siihen. Kiehauta seos ja siivilöi liemi. Keitä lientä tunti.

Voit lisätä joukkoon hunajaa. Kuumenna sen jälkeen pari minuuttia. Käytä siirappia hunajan tapaan esimerkiksi teen kanssa ja jäätelön kastikkeena.

Kuusenkerkkämarmeladi

nuoria kuusenkerkkiä
vettä
1 l kuusenkerkkälientä
9 dl sokeria

Keitä kerkistä vahva liemi (n. 1 l kerkkiä / 1 l vettä ). Siivilöi liemi ja lisää joukkoon sokeri. Keitä seosta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes seos alkaa kiinteytyä. Kaada seos puhtaaseen lämpimään purkkiin ja sulje tiiviisti.

Tarjoa kuusenkerkkämarmeladia paahtoleivän päällä, sekoita sitä makeudeksi talviseen teehen tai tarjoa jäätelön kanssa.

Kuusenkerkkähyytelö

4 dl vispikermaa
1 prk (250g) maitorahkaa
1 dl kuusenkerkkäsiirappia
6 liivatelehteä
1 rkl kiehuvaa vettä

Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Purista liivatteet melko kuiviksi ja liuota kiehuvaan veteen. Mausta rahka kuusenkerkkäsiirapilla, sekoita joukkoon liivateseos ja kerma. Kaada seos vuokaan. Peitä vuoka muovikelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti. Kaada hyytelö tarjoiluvadille ja koristele

Suolaheinäkeitto

tilkka vettä
2 kourallista suolaheinänlehtiä
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
3 porkkanaa
5-6 perunaa
1-2 rkl lehtivihreäjauhetta
1-2 valkosipulinkynttä
suolaa
paahdettuja leipäkuutioita



Maitohorsmamuhennos

1 l maitohorsman nuoria latvoja
3 tomaattia
2 sipulia
vettä
2 rkl öljyä
lipstikkaa
sellerinlehti
suolaa
mustapippuria
(½ dl ruokakermaa)

Silppua maitohorsman latvat, hienonna tomaatit ja sipulit. Pane kasvikset kattilaan ja lisää vettä sen verran, että kasvikset juuri peittyvät. Lisää öljy. Keitä 15-20 minuuttia. Mausta

Ryöppää suolaheinänlehdet nopeasti tilkassa vettä, valuta ja leikkaa pieniksi. Kuumenna litra vettä, lisää kasvisliemikuutio, suolaheinäsilppu, kuoritut, suikaloidut porkkanat ja perunat. Keitä kypsäksi ja mausta. Tarjoa keiton kanssa paahdettuja leipäkuutioita.

Horsmajuoma

noin 5 l horsman kukintoja
noin 4 l vettä
noin 7 dl sokeria
3 rkl sitruunahappoa

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää kukat joukkoon. Keitä hetki ja siivilöi kukat pois. Sekoita nesteeseen sitruunahappo ja sokeria maun mukaan. Kaada juoma puhtaisiin pulloihin, jäähdytä. Tarjoa kylmänä, lisää joukkoon jääkuutioita ja laimenna tarvittaessa hiukan vedellä. Horsmajuomaa voi lorauttaa booliin väriä antamaan.






1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

hienoja reseptejä,kerkät parhaimmilaan,alan tässä mehua tekemään